Obec Lipovec

Obsah stránky

Kořenová ČOV

Technicko-ekonomická studie odkanalizování obce Lipovec.

V pátek 15.7. jsme, mimo jiné,  obdrželi 4 paré této studie (naší dlouhodobější snahou je dosáhnout na řešení čištění "našich" odpadních vod prostřednictvím kořenové čistírny). Jelikož je to poměrně obsáhlý materiál dovolím si zveřejnit pouze závěr:

Závěr
V předmětné studii byly řešeny dvě varianty odkanalizování obce Lipovec. První varianta vychází z návrhu dle PRVK (Program rozvoje vodovodů a kanalizací) a řeší výstavbu splaškové kanalizace zakončené klasickou aktivační ČOV, což je řešení často dnes v ČR preferované i u menších obcí.
Druhá varianta byla navržena více s ohledem na specifika dané obce a zohledňuje tak nejen možnost využití stávající jednotné kanalizace, ale zohledňuje i bezproblémovou dostupnost dostatečné plochy obecních pozemků pro výstavbu extenzivního čištění odpadní vody. Ve variantě B tedy autoři navrhují zachovat jednotnou kanalizaci, prodloužit ji a zakončit tzv. integrovanou mokřadní čistírnou.
Z výše uvedených tabulek a grafů jasně vyplývá, že z ekonomického hlediska je nutno doporučit variantu B. Rádi bychom na tomto místě ale zvážili i další hlediska řešení odkanalizování obce Lipovec.
Hledisko vlivu na ochranu vod
Základním předpokladem pro srovnání obou variant bylo, že obě budou splňovat současné limity pro vypouštění odpadních vod do vod povrchových a spíše se svou účinností blížit hodnotám ukazatelů pro přípustné znečištění. U obou čistíren lze toto očekávat. U varianty B lze (díky velké ploše systému) očekávat dokonce lepší výsledky bez dalších přídavných technologií, což u běžné aktivační čistírny nemusí být samozřejmostí. Výhodou varianty B je podchycení všech vod z obce (tedy i splachů ze zpevněných ploch), které u varianty A budou dešťovou kanalizací svedeny napřímo do vodního toku.
Z tohoto hlediska jsou tedy obě varianty minimálně rovnocenné.
Hledisko ekologické
Z hlediska ekologického lze celkem jednoznačně preferovat variantu B, neboť nabízí kromě čištění odpadních vod i vytvoření hodnotného mokřadního stanoviště pro různé druhy organismů. Integrovaná mokřadní čistírna musí být přímo navržena s tímto hlediskem na zřeteli. Čistírna by tak byla významným prvkem k posílení biodiverzity daného místa.
Hledisko hydrologické (vodohospodářské)
Integrovaná mokřadní čistírna funguje v krajině obdobně jako přirozený mokřad a je tedy důležitým prvkem v krajině z hlediska stabilizace mikroklimatu a vodního režimu. V letním období se velká část čištěné vody odpaří rovnou v místě a v období zvýšených průtoků je díky velké ploše a objemu systému velká část vody zdržena a uvolňována postupně. I z tohoto hlediska (hlavně s přihlédnutím k řešení problematiky sucha v současné době) doporučují autoři studie spíše variantu B. Technicko-ekonomická studie odkanalizování obce Lipovec
Hledisko estetické
I když je to u technických staveb opomíjené hlediska, nelze přehlédnout, že čistírna odpadních vod je stavba v krajině a buďto dané místo může nějak rozvíjet, nebo na takové řešení rezignovat a být čistě utilitární stavbou.
U mokřadního systému je ta výhoda, že ho lze tvarovat a řešit relativně jednoduše tak, aby do dané krajiny zapadl a vytvořil i místo vyhledávané k pobytu a rekreaci. Tuto funkci u konvenčních ČOV nikdo neočekává a v podstatě to ani nelze očekávat. Dle zkušeností z Irska a ze Skotska jsou ale integrované mokřadní čistírny vyhledávaným místem pro odpočinek a rekreaci pro obyvatele.

I toto hledisko, ať se může zdát nevýznamné, vede autory studie k závěru, že je nutno doporučit k dalšímu řešení variantu B. Zároveň autoři doporučují, v případě potřeby, změnit v tomto smyslu i současný plán realizace vodovodů a kanalizací.

Co Vy na to??

 

PS: Zpracovatelem je Grania s.r.o. Nám. 14.října 1307/2 Praha 5.

Diskuse

Jméno
Kontrola
+ 5 = 10
Text komentáře (Není povoleno použití HTML tagů ani žádný druh reklamy)

Výpis komentářů

Lada
(IP: 84.244.72.92)
10.12.2017 | 12:15
Jak vše pokračuje?
Odkaz: http://
Datum a čas: 18.07.2016 06:51
Napsal: Obec Lipovec
Kategorie: Ostatní

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Hlášení rozhlasu
Hlášení ze dne 18.03

1. Firma JUKKA bude prodávat ve středu 20. března 2024 v čase 14.45 - 15.15 hodin naproti Obecnímu úřadu v Lipovci následující stromky k jarní výsadbě. Jabloně a hrušně i sloupcovité, meruňky, ne...

Přečíst celé hlášení >

Oddíl postranní lišty

Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Patička stránky