Obec Lipovec

Obsah stránky

Zamyšlení.

Zamyšlení

Pondělní ledovka nám připomněla naše „slabiny“. Já vím, je to kalamita…Při této příležitosti dostávám celou řadu připomínek k technice – že existují „multikáry“ s kartáčem, sypačem soli či písku a my chodíme za „ručním kartáčem“, za „ruční“ frézou anebo s kýblem soli a lopatkou či nakladačem s pískem či štěrkem a lopatami a tak…No a v létě tam dáte nádrž na vodu a zaléváte.

Něco podobného řeším v létě. V podstatě mí spoluobčané „si mě vycvičili“, že dbám na plevel v zámkové dlažbě, ať na parkovištích či chodnících. Já jsem k tomu přidal krajnice komunikací vedle silničních obrubníků ( včetně státních, i když nejsou „naše“) včetně kamenných rigolů (ale ani ty nejsou naše,) kolem státních silnic (ono to není málo – v podstatě od radnice až k dolnímu obchodu resp. až na konec Lipovce – myšleno pravá strana silnice směrem na Holštejn tj. více jako 1 km). A tak plevel ničíme – ale ničíme roundupem. Já vím, je jedovatý, ale je to údajně nejlepší herbicid a běžně se prodává v obchodní síti…. Byla tady už tato připomínka  - myslím tím k jeho jedovatosti a vlivu na zdraví. Tak jsem hledal náhradu – ihned jsem zavrhl „ruční“ čištění. Ono jsou to velké plochy a řekl bych pěkná „pakárna“ – i pro lidi z úřadu práce. A tak jsem hledal dál – samozřejmě je už technika na čištění a ošetření zámkové dlažby. A tak jsem probíral odstraňovač plevele LIMPAR, mechanismy a techniku s horkou parou, octem, ocelovými kartáči…

A závěr:

Samozřejmě, dnes existuje celá řada prostředků a mechanismů, koupíte všechno. Ale ceny jsou leckdy šílené - 3-4 mil. a tak. Tyto prostředky chtějí ale „dobrou“ obsluhu. A to je ten kámen úrazu – kolikrát za rok je využijete, co s obsluhou mimo tu dobu, kdo ji zaplatí a co bude dělat, či kam ho zařadíte, když nebude zrovna sníh, náledí, plevel? Co s drahými stroji a jejich údržbou, parkováním …na kolik pak nás to přijde  ( a to víte, že se najdou spoluobčané  s argumentem – a do hasičů to ,,vrazíte") ?? Samozřejmě, východiskem je, aby se spojilo několik obcí, aby se technika a chlap využili…..

A tak jsem zůstal při starém (noví zastupitelé si mohou samozřejmě zvolit svoji cestu – jenom doporučuji – počítejte). Máme travní sekačky, máme křovinořezy (máme v současné době šikovného chlapa, když je moc trávy, posílím sekání i dalšími dvěma ze STEMDu, když není tráva, Jura bez reptání jde do STEMDu...), máme VARI s kartáčem, radlicí (a dědinu projede za 2 až 3 hodiny podle sněhu). Máme sněhovou frézu (když je více sněhu). Máme traktor s radlicí. Máme hydrantové nástavce, hadice…máme tlakové postřikovače …Máme štěrk  4-8mm, máme posypovou sůl (já vím životní prostředí, ale běžně ji dostanete, včera dovezli 1 tunu – a co je to proti tunám na státních silnicích a my spotřebujeme ročně cca 800kg), máme roundup (chlap se tomu věnuje tři dny v roce, ale opět  životní prostředí či dokonce zdraví, ale běžně jej dostanete…a spotřebujeme cca 15 - 25l ročně, podle toho, jestli prší, či ne).

Věřte,to rozhodování není jednoduché.

A kdyby nebylo dotací na 8bj. (čp.388- senioři), tak jsme „moderní techniku“ za 4 mil. z dotací SFŽP  měli (ale de minimis). Možná to tak mělo být.

 

Diskuse

Jméno
Kontrola
+ 2 = 10
Text komentáře (Není povoleno použití HTML tagů ani žádný druh reklamy)

Výpis komentářů

Datum a čas: 05.12.2018 08:53
Napsal: Obec Lipovec
Kategorie: Ostatní

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Hlášení rozhlasu
Hlášení ze dne 18.03

1. Firma JUKKA bude prodávat ve středu 20. března 2024 v čase 14.45 - 15.15 hodin naproti Obecnímu úřadu v Lipovci následující stromky k jarní výsadbě. Jabloně a hrušně i sloupcovité, meruňky, ne...

Přečíst celé hlášení >

Oddíl postranní lišty

Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Patička stránky