Obec Lipovec

Obsah stránky

Termín pro registraci

Dnes máme 22.11.2018. Takže do včerejšího data  do 16.00 hod. mohli nezávislí kandidáti či sdružení nezávislých kandidátů a politické strany  zaregistrovat kandidátní listiny pro náhradní termín voleb do zastupitelstva obce. Dle mých informací  podala kandidátní listiny tři sdružení nezávislých kandidátů.

To je moc dobře. Lidé v obci tak mohou  vybírat ze 45 jmen –předpokládám, že „solidních“ jmen . Určitě se ještě k této problematice vrátím.

Několikrát jsem uváděl, že kandidovat nebudu, a to především kvůli zdravotním problémům, a co si budeme vykládat, i můj věk už není „optimální“. Faktem je, že jsem dědinou 37 let žil – bavilo mě něco smysluplného tvořit, a to jak po stavební stránce (proto Drobná provozovna místního hospodářství a později STEMD s.r.o.), tak i po stránce společenského života (podmínky a prostory pro činnost spolků, Vápeníček, Zpravodaj, příspěvky spolkům, MPOV ….). Že během těch 37 let byla celá řada sousedských sporů, žádostí, připomínek či „tvrdších“ slov – to se asi dá pochopit. Je zřejmé, že s celou řadou „mých“ rozhodnutí nebyli všichni spokojeni, ale i to asi patří k životu.

Pravdou je, že pokud člověk do poslední chvíle něco tvoří, tak ať chce či nechce, má představu ,co by se mělo dělat, připravovat, chystat, prostě kam směřovat další úsilí radnice a zastupitelů v budoucím vývoji obce. To je v současné době můj nejtěžší úkol – „zapomenout“ na Lipovec. Pro mě to byla „srdeční záležitost“. Ono to nejde tak lehko.

Základem pro růst a budování obce je územní plán obce. Myslím si, že by to měla (řekl bych, že to musí) být priorita nového zastupitelstva a i základní kámen pro nové stavební pozemky, jejich zasíťování, prodej a tak. Bez mladých to nejde a  nepůjde ( a že s tím souvisí školka, škola, lékaři, obchody….to je přeci jasné). Snad i proto jsme v závěru činnosti „starého“ zastupitelstva kupovali  pozemky –  předpokládám,  že ne zbytečně. Samozřejmě je nutno „mít v hlavě“ i další varianty ….

Druhou oblastí je určitě školství – bez vzdělaných lidí to taky  nepůjde- modernizace učeben, překopání kotelny, využití  fotovoltaiky, školní autobus, cvičné hřiště (ve spojení s dokončením hasičky resp. jejího okolí). Dalším  předpokladem je  kvalitní a obětavý  učitelský sbor .

Určitě bokem by neměla zůstat výstavba obce – o nové lokalitě pro stavbu RD jsem již psal, ale tuto lokalitu je třeba „zasíťovat“ je třeba dokončit hasičskou zbrojnici i s jejím okolím – cvičiště i s využitím pro školu. Je třeba se věnovat místním  komunikacím ( a postupně je opravovat)…ono  toho bude potřeba víc (hřbitov, veřejné osvětlení, zavlažování hřiště …).

Toto jsou náměty ,,odcházejícího“  dlouholetého starosty, kterému na obci vždy velmi záleželo a stále záleží ( možná je to pro spoustu lidí nepochopitelné, ale to už tak bývá…)  

Většinou  jen ten, kdo si vyzkoušel na vlastní kůži, co někdy stojí zajistit ty nejzákladnější předpoklady pro chod obce, tj. aby chodníky byly průběžně bez sněhu a náledí, aby místní komunikace byly včas shrnuté a ve čtvrtek posypané (svoz TKO), aby v zámkové dlažbě chodníků a zpevněných ploch nerostl plevel, aby voda tekla tam, kde chceme a neškodila, aby na hřbitově bylo čím zalévat, aby vůbec byl dostatek pitné vody, aby tráva byla zelená a pravidelně sečená, aby kolem příjezdových cest (myšleno i ne státní – třeba stromořadí k vápence, od Holštejna chatová oblast …) nerostlo metrové bodláčí, aby obecní budovy měly v pořádku ( žlaby, svody, fasády, střechy….),aby byly v pořádku všechny nutné revize v obecních objektech a bytech….ono je toho více.

Samozřejmě, když půjdeme do důsledků, vždycky najdeme nedostatky a chyby (provozování veřejné kanalizace v rozporu se zákonem, nedořešené dodatečné stavební povolení ledkového veřejného osvětlení…..).

Kladem určitě je, že Lipovec opět brzy povede lipovecký občan se „svým“ zastupitelstvem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskuse

Jméno
Kontrola
+ 4 = 10
Text komentáře (Není povoleno použití HTML tagů ani žádný druh reklamy)

Výpis komentářů

Datum a čas: 22.11.2018 11:16
Napsal: Obec Lipovec
Kategorie: Ostatní

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Hlášení rozhlasu
Hlášení ze dne 27.03

1. Prodejna potravin STEMD sděluje, že bude mít v pátek 29.3.2024 zavřeno. 2. Sokol Lipovec zve všechny své příznivce na úvodní domácí mistrovské zápasy v tomto kalendářním roce. V neděli 31.břez...

Přečíst celé hlášení >

Oddíl postranní lišty

Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Patička stránky