Obec Lipovec

Obsah stránky

Co to tam je...

 

Řada lidí, především z Marianína, se zajímá o to , co jsme vysadili na ostrůvky mezi komunikací, chodníky a jednotlivými parkovišťátky:

Stručný seznam s popisem z internetu.

Ořechoplodec cladonský „Worcester Gold“

Tento medonosný polokeř dosahuje výšky 1 m. Listy jsou vstřícné, kopinaté, šedě plstnaté. Květy jsou uspořádány ve vrcholících a mají sytou modrou až nafialovělou barvu. Ořechoplodec bujně kvete od července až do října. Přes zimu zmrzlá nadzemní část keře se na jaře seřízne a rostlina opět bohatě obroste. Vyhovuje mu teplejší poloha. Je velmi cenný svým letním a podzimním kvetením. Je vhodný jako solitéra, do skupin keřů, skalek, ale i trvalkových záhonů nebo do zahrádek pro medonosné včely.

Čilimník janovec  „Roter Favorit“

Čilimníky podle druhu dorůstají výšky od asi 20 cm (poléhavé druhy) do více než 250 cm. Kmínky mají krátké, tenké, bohatě obrostlé úzkými, hustě olistěnými, „metlovitými“, u většiny druhů hranatými větvemi. U nízkých poléhavých druhů jsou větve mírně převislé až téměř vodorovně rostoucí. Květy jsou asi 1 cm velké, bílé, žluté, krémové, růžové, dooranžova, červené až tmavě purpurové, často dokonce v kombinaci více barev. Většina druhů čilimníků navíc silně voní. Nejčastěji kvetou od května do začátku července, některé druhy však nakvétají až do konce srpna. Plody jsou několik centimetrů dlouhé lusky.
 
Trojpuk skvělý x magnifica
Trojpuk rosea „Carmina“

Nejčastěji jsou pěstovány
Trojpuk drsný
vytváří nízké až středně vysoké vzpřímeně rostoucí keře, které dorůstají výšky 1,5 – 2,5 m. Má 3 – 10 cm dlouhé vejčité listy. Letorosty jsou hnědé barvy, starší větvičky se zbarvují do tmavohnědá a šedohněda. Pětičetné květy jsou v bohatých latách bílé až narůžovělé barvy.
Trojpuk něžný
je asi 1 m vysoký keř. Kvete bíle v měsících květen – červen.
Trojpuk skvělý
dorůstá výšky asi 2 m. Květy má bílé, plně uspořádané do lat. Má spoustu plnokvětých a jednoduchých variet.
Pěstování
Půdní a klimatické podmínky
Na půdu a stanoviště není trojpuk náročný, daří se mu v každé hlinité a hlinito-písčité půdě, dobře zásobené humusem a živinami. Nesnáší zamokřené a těžké půdy, pak dochází k odumírání jednotlivých výhonků a větviček.
Nejkrásněji kvete na výsluní, ale dobře se mu daří i v mírném polostínu. Odvděčí se nám krásným růstem i květem, pokud na půdu kolem něj na jaře rozhodíme průmyslové vícesložkové hnojivo typu Cererit a jednou za 4 – 5 let na podzim do půdy zapracujeme vápník ve formě mletého vápence.

 
Hroznovec velkokvětý

Hroznovec pochází z východní Číny, je to široce vzpřímený keř s převisajícími větvičkami.
Květy jsou široké asi 4 cm, uspořádané v hroznech po 6-10.
Vysazujeme na plné slunce nebo do polostínu, na písčité, humózní kyselejší půdy, snese i sucho.
Velmi cenný soliterní keř.
Výška:1,5-2m
Barva květů:bílá
Doba kvetení: květen

 
Pivoňka keřovitá

Pivoňka křovitá (Paeonia suffruticosa) se dá vysazovat jako kontejnerová rostlina od jara do podzimu. Už nyní se v zahradnických centrech nabízejí roubované rostliny s květem, můžete si proto udělat představu, jaká barva se vám bude líbit.
Klasikou jsou pivoňky s jednoduchými růžovými květy, mezi novinkami najdete plnokvěté odrůdy v barvách od bílé přes oranžovou a sytě červenou až po fialovou, případně s květy dvoubarevnými a poloplnými.
Dřevité pivoňky, v poslední době velmi žádané, jsou polokeře dorůstající výšky i šířky kolem dvou metrů. Na podzim nezatahují a shazují listy jako ostatní opadavé keře.

 
Vajgilie „Bristol Ruby“
Vajgélie „Newport Red“
Vajgélie květnatá je opadavý keř dorůstající do 1,5 - 2,5 m výšky i šířky. Obvykle kvete od pozdního jara do pozdního léta zvonkovitými, červenými, růžovými, ale i bílými květy. Vyžaduje hlinito-písčitou půdu se stanovištěm na slunci. Pro podpoření tvorby květu je dobré rostlinu ihned po odkvětu sestříhnout o jednu třetinu. Vajgélie je cenněná rostlina na každé zahradě a pro své malé nároky se stala velmi oblíbenou. Vhodné použití je do skupinových výsadeb nebo jako menší solitera.

 

Dnes tj.9.5.2016 došla druhá dávka rostlin, ale to až vysadíme.....

 

 

 

 

 

 

Diskuse

Jméno
Kontrola
+ 3 = 10
Text komentáře (Není povoleno použití HTML tagů ani žádný druh reklamy)

Výpis komentářů

Datum a čas: 09.05.2016 14:43
Napsal: Obec Lipovec
Kategorie: Ostatní

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Hlášení rozhlasu
Hlášení ze dne 18.03

1. Firma JUKKA bude prodávat ve středu 20. března 2024 v čase 14.45 - 15.15 hodin naproti Obecnímu úřadu v Lipovci následující stromky k jarní výsadbě. Jabloně a hrušně i sloupcovité, meruňky, ne...

Přečíst celé hlášení >

Oddíl postranní lišty

Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Patička stránky