Obec Lipovec

Obsah stránky

Víte, ......

Víte, na co se těším,

že ráno vstanu (ne jak teď- většinou před 4.00) a nebudu kontrolovat, jestli je venku námraza (a chodníky kloužou), jestli je venku sníh (a místní komunikace jsou sjízdné), jestli venku prší a co s „chlapama“, jestli popeláři vyjedou ke kostelu nebo do „Údolíčka“, k „Vírům“ …jestli světla svítí – a proč nesvítí, jestli voda teče a proč neteče (copak teď, ale devadesátý léta ….). Že nebudu mít neustále na mysli, co budou chlapi dělat, jestli pro ně mám všechno zajištěný, jestli budu mít na mzdy, na materiál ( pravdou je, že o tom nejde vyprávět, ale to si každý musí vyzkoušet sám…). Já vím, mám na to celé dny…já vím. Chtěl bych Vás ubezpečit, že jsem (někdy až jako idiot) hlídal finance (já do nich musím vidět a musím resp. chci  o nich v podstatě denně rozhodovat – ač se to na první pohled nezdá, musím mít přeci představu, jak rok sladím i po stránce peněz. No a když se finance nehlídají... dopadne to jak v roce 2011), hlídal jsem lidi (docházku, ale aby i něco „dobrého“ udělali, aby jejich práce měla hlavu,, patu“ …  asi jsem je někdy i „buzeroval“ , ale na straně druhé jsem chtěl, aby mě volili…). Kdo si myslí, že jsem na radnici, abych jenom „škodil“ obci či dělal všechno proti „svým“ lidem – tak to mě vytáčí a hodně mrzí. Čím jsem starší, tím je to horší – myslíte nad „hovadinami“, které jsem dříve nebral vůbec v patrnost…aby něco „nehrábli“ (plyn, vodu, telefon, kabel nn – no a když – to je potom „fofr“ – a že se to nemůže stát??),  aby do výkopu někdo nespadl (ale, aby i výkop nespadl – viz Marianín kanalizace – hloubka výkopu cca 3,30 metru – a stěny se „zavřely“ po pár vteřinách než odtud odešli 2 „moji“ pracovníci…. Vracím se do zimních měsíců a dokončování střech některých obecních budov v prosinci atd. atd.

Nestěžuji si, mám svoji práci rád – a to je „štěstí“. Děkuji paní Božence Bejčkové, která měla tu trpělivost a naučila mě orientovat se v penězích, vysvětlovala mně paragrafy, položky, mandatorní výdaje … děkuji svému předchůdci (p. Josefovi Sedlákovi), který mně v roce 1986 předal klíče ( a funkci předsedy MNV) s dovětkem, že mně nic radit nebude a že pokud budu „za něco stát“, tak si najdu cestu vlastní. A já si ji hledal ( a možná se někdy někdo zamyslí nad „koloběhem“ obec x STEMD a „přínos“ pro obec – možná… možná dospějí k závěru, že to nebylo jenom pro mé výhody), měl jsem štěstí, že jsem  dokázal peníze i sehnat  (dlouhou dobu bylo ve STEMDu zaměstnáno 37 lidí a byly v souběhu většinou dvě „velké stavby“, všechno většinou doma v Lipovci… ).Měl jsem štěstí i na lidi kolem sebe ( Strejček, Crhonek, Švéda, Kolmačka J., Zouhar Vojtěch, ing. Jelínek, Kratochvíl, Skácel, Dvořák ((Libor)), Mgr. Školařová, ale i Kopřivová , Bartoňová ale i ing. Zouhar ((až na poslední dobu)), v poslední době JUDr. Kolmačka…. Možná na to nevypadám, nebo se tak nechovám, nebo to nedokáži říct  - ale většiny lidí si vážím….

Přes třicet let jsem se v podstatě bal vzít delší dovolenou, aby se mně práce a finance „nerozjeli“, lpěl jsem na tom, aby se dodržovalo to, co jsem si naplánoval (měl jsem obrovskou výhodu, do mých plánů v podstatě nikdo moc nezasahoval – možná mimo období 2008-2010  či 2012-2013) … ono to nebylo „samovolné“ , já přeci chtěl, abychom měli jenom normální podmínky pro každodenní život. Zpravodaj, Vápeníček, STEMD – to jsou „moje děti“ a můj způsob řízení chodu obce či řešení nedostatku financí. Na straně druhé musel jsem tvořit různé příspěvky (někdo tomu říká „cancy“, někdo, že je to akorát dobrý papír na zatopení  - mluvím o „zpravodaji“). Já chtěl, aby Vápeníček zastřešoval „nadstavbu“ a tvořil „nějakou obecní kulturu“. Já přeci musel dospět každoročně do „ zimy“ a zajistit práci pro chlapy ze STEMDu– zdánlivě nelogické na to myslet v červnu, červenci..., no nebo zkuste rozbagrovat 3x celou dědinu (vodovod, plyn – ale i veřejné osvětlení a chodníky) a jít na dovolenou…..  začínám ale uvažovat, že půl roku do „konce“ už tak na všem nelpím – dokonce budu rád, když mně někdo naplánuje 60 dnů dovolené v roce 2018, 28 dní lázně (po třetím infarktu), vždyť já už nemusím v podstatě nic dělat ..…A úplným závěrem – měl jsem 3 infarkty (ale šachy to nebyly) – a přesto po týdnu jsem si již finance (a práci ve STEMDu) řídil…. měl jsem poměrně těžkou autohavárii (kontrolní dny 20 milionové investice se konaly u mě v ložnici a po večerech jsem „lezl“ po škole, abych byl v obraze) – já vím, byla to moje volba a já jí nelituji…


Proč to píši …dnes pátek 11.5. byl den blbec – ráno jsem měl "nechutný" pohovor s mým zaměstnancem, který se včera válel opilý na dědině - navíc v pracovní době, o chvilku pozěji mně jeden mladík bouchl dveřmi mého auta s výhrůžkou, že stromy umřou…potom jsem slyšel větu od člověka mého věku, že na to mé hospodaření se ještě podívá… po polední větu, že dělám všechno proti lidem no a na „padla“, že je „načase“, že už potáhnu…když si k tomu připomenu věty např. dědina vzkvétá a mi chodíme po tmě…na dolním konci „kachličkuji“ každý „hajzl“ a na horním konci si vyvrací nohy na obecní cestě (po které se nedá ani jet)…vy jste nás neměl nikdy moc rád příp. nikdy jste pro nás nic neudělal ....tak je mi tak nějak smutno…..Většinu vět jsem převzal z e- mailu svým zastupitelům někdy z února 2016, kdy jsme řešili v podstatě „neustálé osobní napadání“ dvou zastupitelů….jenom jsem jej aktualizoval. Je to hodně osobní – omlouvám se.


Víte na co se těším ???

Diskuse

Jméno
Kontrola
+ 9 = 10
Text komentáře (Není povoleno použití HTML tagů ani žádný druh reklamy)

Výpis komentářů

Datum a čas: 11.05.2018 16:15
Napsal: Obec Lipovec
Kategorie: Ostatní

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Hlášení rozhlasu
Hlášení ze dne 27.03

1. Prodejna potravin STEMD sděluje, že bude mít v pátek 29.3.2024 zavřeno. 2. Sokol Lipovec zve všechny své příznivce na úvodní domácí mistrovské zápasy v tomto kalendářním roce. V neděli 31.břez...

Přečíst celé hlášení >

Oddíl postranní lišty

Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Patička stránky