Obec Lipovec

Obsah stránky

Dětská lékařka

Dětská lékařka.

Starosta informoval radní o jednání, které proběhlo v pondělí 2.10.2017 na radnici v Lipovci za účasti tří pracovníků Krajského úřadu Jihomoravského kraje vedených JUDR. Beranovou  z odboru zdravotnictví krajského úřadu.
Pracovníci krajského úřadu opět tvrdili , že dle zák.48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění je „krajský úřad nevinen“, za všechno zodpovídají zdravotní pojišťovny a obec – par.46, odstavec 4.  Ale následující paragraf 47 tohoto zákona jasně hovoří, že výběrové řízení vypisuje krajský úřad – když nic jiného, tak jsem 14.9.2017 o toto požádal krajského hejtmana JUDr.Šimka a také Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.
Navíc krajský úřad, který o odejmutí oprávnění poskytovat zdravotní služby vydal 21.7.2017 (ale obec neinformoval??)….  a všechny zdravotní pojišťovny o ukončení činnosti MUDr. Trnečkové toto oprávnění obdržely 28.7.2017 !! – a nic….
Faktem je, že po jejich návštěvě se ozvala MUDr.Pořízková ze zdravotního střediska Sloup v Mor.krasu s tím, že přibírá pojištěnce…. (ale v e-mailu z 1.9.2017 tvrdila něco jiného – viz e-mail) a ještě uvedla, že pojištěnce přijímají dětské lékařky v Blansku MUDr. Henková a MUDr. Kalová. Po řadě telefonátů, e-mailů, osobních jednání  bylo jednoznačně konstatováno, že to není problém jenom naší vesnice, že pediatrů je málo, navíc ti, co jsou, nechtějí na „venkov“, ale chtějí dělat kariéru ve velkých nemocnicích….

Vrátím se ke „Zpravodaji“ – tam jsem napsal
MUDr. Trnečková k 31.10.2017 končí – věk a zdravotní stav. Člověk si myslí, že nebude problém převzít obvod – je zde školka, škola (takže děti) a ejhle – není pediatr. Krajský úřad to nezajímá – zdravotní pojišťovny taky moc ne – rodiče  dětí si mají zajistit jiného dětského lékaře v okolí – a údajně není problém dojíždět k lékaři – dle nich – 20 km ?!?. Jedovnice, Sloup resp. pediatři v těchto obcích „jsou plní“ a další pacienty neberou. Kolega ze Křtin je v obdobné situaci. Děsím se chvíle, kdy MUDr. Trnečková skončí, karty malých pacientů se odevzdají na krajský úřad a….
A naši politici:
Peněz není nazbyt, a ještě se s nimi plýtvá. Máme po Řecku, Portugalsku a několika dalších zemích nejvíce lékařů na světě (přepočteno na jednoho obyvatele). Po Německu a Rakousku máme i nejvíc lůžek v nemocnicích. Chodíme (4. místo na světě) nejčastěji k doktorovi – náš průměr je 11x za rok. Vyspělé země mají průměr jen šest návštěv. To ovšem nese náklady zhruba 25 miliard korun (pět návštěv navíc při 10 miliónech obyvatel = 50 miliónů návštěv ročně. Při průměrné ceně 500 Kč za návštěvu = 25 miliard Kč). To je třeba 650 tisíc korun na jednoho českého doktora.

Tolik „Zpravodaj“.


Pokud si obec někoho nezajistí (s vazbou na Lipovec…), tak zde pediatr nebude.
Nikdo neslyší na argument, že existují rodiny, které mají děti, ale nemají osobní auto (jak se dostat do Sloupu, jak s nachlazeným dítětem v autobusu do Blanska  atd. atd..). Všichni využívají všeho a rvou se o peníze či vyhrožují – např. elektronické recepty, EET atd.... Ale ono nejsou ani zubaři a problém bude i se všeobecnými lékaři...Jaká je státní politika - je-li vůbec nějaká ? Volební programy ČSSD a KDU-ČSL - rodina na prvním místě, zachovat venkov, dosažitelná zdravotní péče ...ale to je jen na papíře! Skutečnost??  Nebo čekáme na trh - trh to vyřeší ?? Chodíte od čerta k ďáblu a .... Není mým cílem někomu ubližovat či závidět. Ale co s lidmi, kteří ty příjmy nemají, co s mladými rodinami – to se pak těžko dočkáme více „nových dětí“. Co říci maminkám ? Stydím se a omlouvám se za svoji neschopnost.

A děsím se chvíle, kdy to „zabalí“ zubařka či „všeobecná“ doktorka (jenom doufám, že to nebude za mého „starostování“). 

 

Diskuse

Jméno
Kontrola
+ 2 = 10
Text komentáře (Není povoleno použití HTML tagů ani žádný druh reklamy)

Výpis komentářů

Datum a čas: 12.10.2017 12:08
Napsal: Obec Lipovec
Kategorie: Ostatní

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Hlášení rozhlasu
Hlášení ze dne 18.03

1. Firma JUKKA bude prodávat ve středu 20. března 2024 v čase 14.45 - 15.15 hodin naproti Obecnímu úřadu v Lipovci následující stromky k jarní výsadbě. Jabloně a hrušně i sloupcovité, meruňky, ne...

Přečíst celé hlášení >

Oddíl postranní lišty

Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Patička stránky